MEDIA

Bilder från rep 25 april Fria för publicering
Rollfigurer
Musiken

Bilder från 1989

Claes von Rettig, "Ljuset föds ur mörkret"
 
  Om Claes von Rettig
Klipp ur Dalademokraten

Claes von Rettig är regissör och kulturskribent. Efter teateruniversitet i USA och studier i Lund, där han bland annat startade Studentteatern, började han skriva i Aftonbladet och Kvällsposten, vilket han ägnade sig åt i närmare 10 år. Han satte samtidigt upp pjäser på ett antal teatrar - Sandro Key-Åbergs "O” på Stockhoms stadsteater, Brechts "Mahagonny” på Parkteatern, "Macbeth” på Pistolteatern, "Puntila” på nystartade Norrbottensteatern och "Å, vilket härligt krig” i Sverige, Finland och Norge, för att nämna några.

Initiativtagare
1977 tröttnade han på institutionsteatern och på en kultur som inte når ut, för att tillsammans med Margareta Söderberg, ta initiativet till den tvärkulturella Skeppsholmsfestivalen sommaren 1977 i Stockholm.
Det kom 50000 besökare under de elva dagarna, och gäster samt pedagoger från hela världen medverkade till att "publiken intog scenerna” i finalen. En stor framgång, och en manifestation som ledde till startandet av det öppna kulturhuset Folkkulturcentrum, på holmen
Det drevs med workshops, i sång, musik, dans, teater, alla uttrycksmedel, och två egna teatrar, där bland annat Claes von Rettig satte upp många pjäser.